Trans – Ferro

călătorii, drumeţii, expediţii

Pescărușii erau pe poziții, cu puțin timp înainte de rugăciunea Maghrib

Musafir în Istanbul și Doha. Ziua întâi a Ramadanului la puterea a doua

| 2 Comments

Vă promiteam de ceva timp că voi scrie o serie intitulată Musafir în…, iată că acum a venit momentul prielnic, și anume prima zi a Ramadanului. Știu, ca toate subiectele legate de religie, este un subiect delicat, dar sper să nu trezească pasiuni aprinse. Rândurile le voi scrie din perspectiva mea, de român și creștin într-o țară arabă din Golf – regiune care este recunoscută pentru manifestările exterioare ale credinței mai puternice decât în alte părți ale spațiului islamic. Așadar, voi încerca să fiu corect politic, fără a deveni însă un ambasador al stilului de viață islamic.

Începutul unui noi luni în calendarul islamic este marcat de apariția unei noi…luni! Luna are patru faze: luna nouă, primul pătrar, lună plină și ultimul pătrar. Pentru că nu am studiat astronomia în școală, nu voi intra în alte detalii, pe situl Observatorului Astronomic Vasile Urseanu găsiți mai multe informații.

Fazele lunii iunie 2014

Fazele lunii iulie 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sursa: Astro-Urseanu 

Ați văzut filmul Ziua Cârtiței? :) 

Fără să planific acest lucru, am ajuns în Turcia în prima zi de Ramadan și în Qatar…tot în prima zi!

Istanbul, 28 iunie (1 Ramadan 1435) Sâmbătă noaptea am aterizat în Istanbul și aveam impresia că am nimerit în prima zi de Ramadan (Ramazan îi spun ei), iar taximetristul mi-a confirmat acest lucru și mi-a oferit o țigară, spunându-mi că nu știe cum va rezista toată ziua următoare și de fapt, tot Ramazanul, fără să fumeze în timpul zilei.

Plimbându-mă apoi prin oraș, am observat oameni la terase – inclusiv turci – așa că m-am așezat și eu, mi-am luat o cafea, un fresh de portocale și nimeni nu m-a întrebat de sănătate.

Spun de la început că nu știu prea multe lucruri despre Ramadan, dar din puținul pe care-l știu, vă împărțășesc și vouă. Ramadanul este a șaptea lună din calendarul islamic și este considerată cea mai importantă, deoarece în această perioadă Mohammed a primit revelația Coranului de la Arhanghelul Gabriel. În fiecare an, luna Ramadanului începe cu 11 zile mai devreme decât în anul precedent și după cum vedeți, anul acesta a început pe 28 iunie în Turcia și pe 29 iunie în Qatar.

Doha, 29 iunie (1 Ramadan 1435) 

Am plecat prin oraș pe la ora 13 și m-am învârtit prin Villaggio, cel mai apropiat mall de casa mea. Am fost de la început uimit cât de puține mașini erau pe străzi și de la fel de puținii oameni din mall. Mallul era decorat în spiritul sărbătorii, dacă mă pot exprima astfel: semiluni mari erau de-o parte și de alta a canalului cu gondole și altele mai mici erau agățate de cupolă, mai ales în zona magazinelor de lux – și ele la fel de goale. Mai toate magazinele aveau afișat pe geam Ramadan Kareem și oferte speciale și își anunțau programul modificat pentru această perioadă. Restaurantele și cafenelele nu erau deschise, așa că am mers în Carrefour – care are program prelungit în această perioadă, până la 1 noaptea – să-mi iau ceva de-ale gurii. Aveam nevoie de ceva să-mi umplu mațu’ pentru cele 4 ore pe care urma să le petrec la serviciu, unde nu se punea problema să mănânc sau să beau apă. Mă gândesc că locul cel mai potrivit să iau o gustare rapidă este toaleta (!!!), așa că iau un Laban la 800 ml (un fel de iaurt mai subțire, se poate bea rapid) și o pungă de biscuiți din Marsilia (nu știu ce m-a apucat, că am declarat război Franței, dar despre asta vă povestesc cu altă ocazie). O alegere neinspirată, oricum, pentru că sunt din aceia uscați, cu migdale și fac mult zgomot când îi ronțăi, ceea ce nu e indicat. Islamul are și reguli privitoare la folosirea toaletei și una din ele este să nu mănânci sau să bei ceva cât timp ești acolo! Am uitat să vă spun că antrenamentul pentru Ramadan l-am făcut prin 2010, când aterizând în Amman și căutând un loc pentru a mânca, un localnic m-a îndrumat spre o piață și apoi mi-a arătat o scară de bloc unde pot sta ascuns. Am mâncat atunci niște cremă de brânză cu o lipie foarte bună și ieftină, dar tresăream la fiecare zgomot dimprejur! Tot în Iordania, dar de data asta în apropiere de Petra, în Wadi Musa, toate restaurantele erau deschise și serveau mâncare pentru turiști, numai înăuntru, dar ospătarii țineau post. E destul de greu pentru ei, dar nici nu știi cum e mai bine să procedezi în astfel de situații, atât ca localnic, cât și ca turist.

Ce nu înțeleg eu la Ramadan este de ce trebuie ca și nemusulmanii să se supună acestei reguli și să nu mănânce, să nu bea și să nu fumeze în văzul lumii? E ca și cum toți cei care trăiesc sau vizitează o țară creștină în timpul Postului Mare sau al Postului Crăciunului să fie nevoiți să mănânce de post! Nu știu cum se întâmpla în Evul Mediu, dar pot spune despre creștinism că este o religie bazată pe toleranță și deși avem și noi o mulțime de reguli, accentul nu cade pe ele. Și mai ales, aceste reguli nu se aplică celor care aparțin altor religii.

Încă nu am aflat care este pedeapsa pe care o primești dacă nu respecți Ramadanul, atât ca musulman, cât și ca nemusulman, un coleg român mi-a spus că riști doar să fii certat că nu le respecți obiceiurile.

La serviciu am fost singur, am lăsat ușa puțin deschisă ca să aud și să văd când vine cineva și m-am pus pe ros biscuiți și băut apă. Aș fi vrut să și fumez (da, m-am reapucat de fumat, în cazul în care n-ați sesizat acest lucru deja), însă la peste 40 de grade nu prea-ți vine să tragi din țigară, cât de fumător ai fi. Până la ora 19, când am plecat, nu m-a deranjat nimeni. Însă mintea mea producea tot felul de scenarii, ce să fac, ce să spun dacă mă prinde cineva că beau sau mănânc. M-am oprit apoi iarăși în mall, în ideea că îl voi găsi mai animat de data aceasta. Da de unde, foarte puțini oameni, atât expați, cât și localnici. Știu că ei după rugăciunea de seară – Maghrib, de la 18:29 (a patra din zi) se adună și mânâncă împreună, dar nu în restaurante, probabil pe lângă moschei. Trebuie să mai fac cercetări în direcția aceasta.

Notă: pentru o informare cât de cât corectă, recomand articolul în engleză de pe wikipedia. Jurnalul de Ramadan va continua, dar va fi un jurnal atipic, adică nu va fi zilnic, voi scrie doar când voi observa lucruri ce merită transmise mai departe.

Ramadan Kareem tuturor musulmanilor care citesc aceste rânduri!

Prim zi de Ramazan in Istanbul - turismul nu pare afectat

Prim zi de Ramazan in Istanbul – turismul nu pare afectat

Astfel de afișe erau în mai toate zonele orașului

Astfel de afișe erau în mai toate zonele orașului

Freshul de portocale se vinde în continuare

Freshul de portocale se vinde în continuare

Restaurantul Orient Express din Gara Sirkeci era gol-goluț

Restaurantul Orient Express din Gara Sirkeci era gol-goluț

Pescărușii erau pe poziții, cu puțin timp înainte de rugăciunea Maghrib

Pescărușii erau pe poziții, cu puțin timp înainte de rugăciunea Maghrib

Villaggio Mall Doha gătit de Ramadan

Villaggio Mall Doha gătit de Ramadan

 

 

Opt In Image
Aboneaza-te pentru a primi si alte articole despre calatorii

2 Comments

  1. Eu am avut un adevarat soc cand am vazut in jurul orei 20:00 grupuri-grupuri cum se precipita spre parcuri sau plaja (Antalya), cum se instaleaza bine-mersi pe iarba din fata Moscheei Albastre sau in Parcul Gulhane (“ocupat” 100%), cu paturi, primus-uri (pentru incalzit mancarea), sufertase, cosulete etc., consumand cu pofta si in liniste bucatele permise de Ramadan. Noi, europenii, cand ceream bere la vreun mini-market facea vanzatorul o figura… (de genul “bleah, crestinii astia alcoolici” :-) ).

  2. Si eu ma intreb foarte des de ce ei, musulmanii cand mergi la ei in tara iti impun sa te adaptezi la regulile lor (si nu ma refer doar la Ramadan, ci si mod de imbracat , etc), iar ei cand merg in alte tari nu se adapteaza in nici un mod tarii respective , ba chiar impun schimbari in functie de exigentele lor…..

Lasă un comentariu, călătorule!