Trans – Ferro

călătorii, drumeţii, expediţii

Tradiții în Mărginimea Sibiciului. Foto de Sibiu-Turism.ro

Invitație la excursiile organizate cu prilejul Zilelor Culturale ale Județului Sibiu

| 1 Comment

Timp de 5 săptămâni, în perioada 31 mai-29 iunie, în cadrul Zilelor culturale ale judeţului Sibiu22 de localităţi din judeţul Sibiu sunt animate de expoziţii, spectacole folclorice, concerte de muzică clasică, proiecţii de film, ateliere meşteşugăreşti, ateliere de lectură, târguri de produse tradiţionale, vizite şi excursii turistice.

Așa începe mailul pe care l-am primit de la Gyöngyi. Cine este Gyöngyi? Este o fată care și-a pierdut anul trecut telefonul pe linia mocăniței de pe Valea Hârtibaciului, în ziua în care s-a întâmplat să mă aflu și eu prin zonă, ca voluntar pentru punerea pe șine a motodrezinei. Neputând rata ocazia, i-am cerut numărul de telefon, sub pretextul de a-i găsi mai ușor telefonul ;) După ce am mers printre linii o bucată de drum, încercând să fiu atent la ele, dar neputându-mă concentra din cauza peisajului – Carpații se văd senzațional de lângă Gara Cornățel – Evrika! –  am găsit telefonul! :) Am fost recompensat printr-o invitație la excursia ce se derula atunci pe Valea Hârtibaciului și printr-un gulaș delicios în Piața Mare :)

Cu introducerea aceasta destul de personală voiam să vă spun cât de ospitalieri sunt sibienii și să vă invit – în numele lor – la Zilele Culturale ale Județului Sibiu, ce vor începe sâmbăta viitoare. Este vorba de cinci excursii personalizate – adică nu doar veți vizita o destinație, dar veți fi familiarizați cu specificul zonei, veți gusta din bucatele sibiene, veți cunoaște oameni faini și veți experimenta mijloace de transport inedite, cum ar fi motodrezina de pe Valea Hârtibaciului. Fiecare excursie este diferită și unică și traseele pe care sunt organizate sper să devină în curând cărări bătute nu doar o dată pe an, ci în fiecare sfârșit de săptămână. Iată calendarul lor:

  • Sâmbătă 31 mai – pe Valea Hârtibaciului puteți participa la Eco-experiențe pe Drumul Naturii. Traseul este Sibiu – Cornățel – Alțâna – Stejărișu – Brădeni – Sibiu. După plimbarea cu drezina de pe Valea Hârtibaciului urmează o drumeție la Stejărișu pentru a vă familiariza cu plantele medicinale din zonă, iar pe seară excursia se încheie cu un concert extraordinar al Filarmonicii din Sibiu, în biserica fortificată din Brădeni. Este probabil evenimentul perfect pentru a-ți lua la revedere de la primăvară și a întâmpina vara, ascultând Anotimpurile de Vivaldi.
  • Sâmbătă, 7 iunieȚara Secașelor pe bicicletă . Traseul este Sibiu – Ocna Sibiului – Mândra – Alămor – Ludoș – Topârcea – Ocna Sibiului – Sibiu. Dacă vei participa la această excursie vei putea observa păsările din eleșteiele de la Mândra și te vei putea scălda în lacurile de la Ocna Sibiului. Ai ghicit, e nevoie de un minim de echipament pentru tura aceasta: cască, pelerină de ploaie, costum de baie. Dacă nu ai bicicletă MTB, vei putea închiria una de la organizatori, găsești detalii pe linkul de mai sus.
  • Sâmbătă, 14 iunieInițiere în echitație de Drumul Fortificațiilor. Traseul este Sibiu – Prod – Dumbrăveni – Sibiu. La Brăteiu veți deprinde arta jocurilor țigănești și apoi veți putea călări preț de câteva ore. În Dumbrăveni, orașul numit Elisabetopolis sau Armenopolis veți descoperi – ați ghicit – istoria armenilor care au trăit aici și au lăsat în urmă cea mai mare biserică catolică armenească din lume – Sf. Elisabeta – neapărat să aveți un aparat foto bun cu voi, eu când am fost anul trecut de Noaptea Muzeelor nu am putut fotografia mare lucru și îmi pare rău, că sunt niște detalii arhitectonice superbe acolo. Tot aici este și Castelul Apaffy ce adăpostește Colecția Muzeală a Armenilor din Transilvania. Ziua se va încheia cu o oră de muzică clasică în Sibiu. Dacă aș fi în țară atunci, aș lega această excursie de Întâlnirea sașilor medieșeni din 13-16 iunie.
  • Sâmbătă, 21 iuniePedalând pe Drumul Brânzei. Când am citit prima dată despre acest traseu – apropo, este prin Mărginimea Sibiului, în cazul în care nu v-ați dat seama – mi-a apărut un zâmbet în colțul gurii :) Indiferent de cât de gurmand ești sau ce bucătărie apreciezi, cred că brânza de Sibiu nu mai are nevoie de prezentare și sunt sigur că sunt mulți care vor să o deguste de la mama ei, în Rășinari. Pentru că pe 21 iunie este Ziua Internațională a Iiei, ziua se încheie prin sărbătorirea acesteia la Muzeul Astra. Și pentru această excursie va trebui să închiriați o biclă MTB, în cazul în care nu veniți cu una de acasă.
  • Sâmbătă, 28 iuniePe acoperișul Carpaților – Vârful Vânătoarea lui Buteanu (2507m). Traseul este Sibiu – Bâlea Lac – Vf. Vânătoarea lui Buteanu – Bâlea Cascadă  – Sibiu. Această drumeție de o zi se adresează celor care au bocanci de munte și vor să urce Vf. Buteanu. Efortul e răsplătit de Transfăgărășan și de Cascada Bâlea, ca să nu mai spun de urcarea pe unul din cele mai înalte vârfuri din Carpații noștri.
Important pentru jurnaliști/bloggeri!
Dacă vreți să participați la una din aceste excursii, trimiteți un mail cu răspunsul la întrebarea „de ce doresc să descopăr/ aprofundez regiunea … Valea Hârtibaciului/ Țara Secașelor/ Valea Târnavelor/ Mărginimea Sibiului/ Țara Oltului?”, la office@sibiu-turism.ro până în data de 28 mai 2014. Cazarea în Sibiu pentru două nopți și participarea la excursia aleasă va fi asigurată de Asociația Județeană de Turism Sibiu.

Călătorii faine și aștept relatări de la fața locului! :)

În Gara Cornățel, pe ciclodrezină

În Gara Cornățel, pe ciclodrezină

În motodrezină, citind Viața Medicală, alături de două doamne zâmbitoare

În motodrezină, citind Viața Medicală, alături de două doamne zâmbitoare

Așa se văd Carpații de pe Valea Hârtibaciului

Așa se văd Carpații de pe Valea Hârtibaciului

20131006_122021

 

Brateiu. Foto de Sibiu-Turism.ro

Brateiu. Foto de Sibiu-Turism.ro

Mândra. Foto de Sibiu-Turism.ro

Mândra. Foto de Sibiu-Turism.ro

Spre Vânătoarea lui Buteanu. Foto de Sibiu-Turism.ro

Spre Vânătoarea lui Buteanu. Foto de Sibiu-Turism.ro

Ocna Sibiului. Foto de Sibiu-Turism.ro

Ocna Sibiului. Foto de Sibiu-Turism.ro

Tradiții în Mărginimea Sibiciului. Foto de Sibiu-Turism.ro

Tradiții în Mărginimea Sibiciului. Foto de Sibiu-Turism.ro

Ferma de bizoni de la Marpod. Foto Sibiu-Turism.ro

Ferma de bizoni de la Marpod. Foto Sibiu-Turism.ro

Opt In Image
Aboneaza-te pentru a primi si alte articole despre calatorii

One Comment

  1. Pingback: De pe blogurile de turism adunate (36)

Lasă un comentariu, călătorule!