Trans – Ferro

călătorii, drumeţii, expediţii

Pași pentru obținerea vizei de Etiopia și gândurile cu care plec spre Africa

| 6 Comments

Am tot amânat prima întâlnire cu Africa, din diverse motive, dar acum sunt foarte aproape de acest moment și am emoții mari! Visez la această întâlnire de foarte mult timp și datorită faptului că acum locuiesc mai aproape de Africa, voi profita de acest lucru și luna viitoare, cu ajutorul lui Dumnezeu, voi ajunge pentru prima dată pe acest continent.

Etiopia nu are foarte multe reprezentanțe diplomatice în lume, așa că m-am bucurat când am aflat că au ambasadă aici în Doha. În Europa de exemplu are ambasade doar la Roma, Atena, Geneva, Bruxelles, Berlin, Paris și Dublin. Ambasadorul lor pentru România are reședința la Geneva. Poate și ăsta e un motiv pentru care puțini români ajung să viziteze această țară. Dintre ceilalți bloggeri de travel, știu că doar Cezar a fost acolo și Nicky are în plan o călătorie pentru anul viitor. Dacă știți și de alții – sau poate chiar voi ați vizitat această țară – vă rog să-mi spuneți.

Ambasada Etiopiei este în cartierul diplomatic West Bay, aveți o hartă mai jos, în cazul în care vreun român rezident în Qatar are nevoie de viză pentru această țară. Telefonul lor este +974 4020 7000, iar programul de duminică până joi, între orele 8 – 13. 

I-am sunat la numărul de mai sus și am aflat cu ce documente să mă prezint pentru a obține o viză turistică. Mi-au spus că am nevoie de două fotografii tip pașaport și două copii color ale pașaportului care să conțină și viza de rezidență în Qatar. Costul vizei turistice de 30 de zile (cu o singură intrare) este de 50 de riali qatarezi. Întrebându-i dacă trebuie să mă vaccinez împotriva febrei galbene, mi-au răspuns că acest vaccin nu mai este obligatoriu, dar este recomandat.

La fața locului lucrurile au mers destul de repede, fiind prima dată când merg la o ambasadă pentru a aplica pentru viză nu am cu ce să compar experiența. Au fost foarte politicoși, începând cu portarul care mi-a dat un fel de bon de ordine scris în amharică și m-a îndrumat spre primul birou unde trebuia să intru. Aici era o doamnă ocupată cu un alt solicitant de viză și am așteptat pe un scaun să termine cu acesta.

Atât această doamnă cât și un alt domn către care am fost îndrumat apoi m-au întrebat de scopul vizitei, le-am spus că merg în scop turistic, pentru a vizita Addis Ababa și bisericile din Lalibela. M-au întrebat de asemenea cât voi sta și dacă știu pe cineva în Etiopia. Le-am spus că voi sta aproximativ o săptămână și că nu cunosc pe nimeni acolo, lucru ce nu a părut să-i mire :)

Nu mi-au cerut bilete de avion sau rezervări la hotel. Am fost întrebat când voi ajunge în Etiopia pentru că viza de turist este valabilă 30 de zile din momentul eliberării ei. Mi s-a spus să revin pentru pașaport pe 20 mai (deci pașaportul meu va sta timp de 9 zile la ambasada etiopiană).

Plănuiesc să plec pe 3 sau 4 iunie din Doha și să stau maxim o săptămână în Etiopia, apoi să iau drumul Europei. Nu mi-am cumpărat încă biletele de avion, sper până la sfârșitul lunii să le cumpăr. Cel mai probabil voi pleca din Doha cu Qatar Airways, iar spre Europa cu Ethiopian Airlines.

Câteva motive pentru care am decis să vizitez această țară: 

 • civilizația apărută aici este atât de veche încât Homer îi menționează pe etiopieni în Iliada și Odiseea
 • este singura țară africană ce nu a fost colonizată
 • de aici, cafeaua a pornit în călătoria ei prin toată lumea, pe care a cucerit-o fără a întâmpina o rezistență foarte mare. Probabil acesta a fost unul din motivele pentru care italienii au vrut să cucerească această țară și la un moment dat au reușit să o ocupe pentru cinci ani, în perioada 1936-1941.
 • Imperiul Abisinian a fost unul dintre cele mai puternice și influente în lumea veche. Este cea de-a doua țară ce a adoptat religia creștină ca religie de stat, după Armenia, înainte de Imperiul Roman de Răsărit (viitorul Imperiu Bizantin). Cum au ajuns să adopte religia creștină atât de curând? Poate și pentru că în Faptele Apostolilor 8: 26-39 avem descrisă întâlnirea Sf. Ap. Filip cu un etiopian și botezul acestuia.
 • Etiopia este menționată și în Coran. Pentru că nimeni nu este profet în țara lui, Mohammed a întâmpinat rezistență în Mecca, așa că adepții lui de aici erau persecutați de conducătorii păgâni din Mecca. O parte din aceștia au căutat exil în Etiopia, bucurându-se de ospitalitatea regelui de aici. Astfel, o puternică comunitate a luat naștere aici, în acest moment jumătate din etiopieni fiind creștini monofiziți* și o bună parte musulmani.
 • Adis Ababa, capitala țării, este situată la o altitudine de 2300-2500 m (a treia capitală din lume ca altitudine). Imaginați-vă că România ar avea capitala în Munții Bucegi, cum ar fi? :)
 • au cale ferată și trenuri – sper să și circule!

Sursa pentru unele din informațiile de mai sus este situl Tourism Ethiopia.

Dacă nu voi avea cum să ajung la Lalibela din cauza sezonului ploios, mă voi plimba prin Addis Ababa unde sunt foarte multe momumente și muzee de vizitat.

Ce va fi distractiv: etiopienii folosesc un calendar propriu, iar felul în care citesc ceasul este și el diferit, pentru a afla ora locală va trebui să scad 6 ore. De exemplu, ora 7 am devine ora 1 am, iar ora 8 pm este ora 2 am. Cum spuneam, va fi interesant, de abia aștept. Dacă aveți curiozități, sfaturi, întrebări sau doriți să-mi împărtășiți din experiențele voastre etiopiene sau africane, vă aștept comentariile!

Opt In Image
Aboneaza-te pentru a primi si alte articole despre calatorii

6 Comments

 1. Daca drumurile sunt nasoale, vezi cat costa si avionul de la AA spre Lalibela, daca iti cumperi biletele din Etiopia ai preturi mai bune decat de pe net. Vaya con Dios

 2. Drum bun plin de experiente nelimitate!!

 3. @Niky: Merci mult pentru pont, eu vreau pe cât posibil să călătoresc cu autobuzul, dar în funcție de starea drumurilor și de vreme, o să iau în calcul și cursele interne

 4. @Bogdan: merci mult! :)

 5. Drum bun si asteptam impresiile de la fata locului.

 6. Mulțumesc mult, Marius! Stai aproape, vor veni :)

Lasă un comentariu, călătorule!